Waarde huis bepalen

Je kunt om verschillende redenen de waarde van je huis laten bepalen. In de meeste gevallen is dat voor het aanvragen van een hypotheek of als je een grote verbouwing aan gaat. Ook de belastingdienst kan erom vragen als het om fiscale doeleinden gaat. Daarnaast kan een verzekeringsmaatschappij om een taxatierapport vragen als je een opstalverzekering wilt afsluiten. Voor deze instanties kun je de waarde van je woning laten bepalen door MIQA.

Neem contact op
Waarde Huis Bepalen
Bepalen Waarde Huis

Hoe bepalen wij de waarde van je huis?

De werkwijze van onze experts ziet er zo uit: we stellen samen met je vast wat het doel is van de waardebepaling, ofwel de taxatie, van je huis. We maken daarna een afspraak wanneer de makelaar naar je toe komt om de waarde van jouw huis te bepalen. De makelaar let tijdens de waardebepaling op de volgende factoren:

 • De staat van het onderhoud
 • De inhoud en de oppervlakte
 • De functionele indeling
 • De constructie, de gebruikte materialen en de kwaliteit
 • De mate van isolatie en energiezuinigheid
 • Verplichtingen en rechten (recht van overpad, erfpacht)
 • De ligging en omgeving
 • Het bestemmingsplan
 • De marktsituatie, courantheid

De makelaar heeft ook een aantal stukken nodig zoals het eigendomsbewijs (akte van levering) of de koopakte, de splitsingsakte (bij een appartement of een gezamenlijke brandgang), de kadastrale gegevens en plattegronden/tekeningen van het huis. In sommige gevallen is het ook nodig om inzage te krijgen in milieuvergunningen, bestemmingsplannen, grondsaneringsplannen etcetera. De makelaar legt alle bevindingen vervolgens vast in een taxatierapport volgens een uniform taxatiemodel: het model NVM-taxatierapport. Hiermee kun je vervolgens naar je hypotheekverstrekker.

De soorten waardes

Bij het bepalen van de waarde van jouw huis, komen een aantal soorten waardes ter sprake.

 • Onderhandse verkoopwaarde vrij van huur en gebruik
  Dit is de hoogste waarde van een woning bij een normale verkoop, dus niet een gedwongen (executie)verkoop. Deze waarde is nodig als je een woning (ver)koopt, vrij van huur en gebruik.
 • Executiewaarde bij eigen gebruik
  Dit is de waarde van jouw huis bij een gedwongen verkoop. Deze waarde heb je nodig als je een hypotheek aanvraagt, als zekerheid voor de geldverstrekker.
 • Herbouwwaarde
  Dit is de waarde van een helemaal nieuw te bouwen, gelijksoortige woning. Stel, je verliest je woning bij een brand, dan heb je deze waarde nodig. Het kan zijn dat een verzekeraar deze waarde eist als je een opstalverzekering wilt afsluiten.
 • Waarde in het economische verkeer
  Bij fiscale waarderingen zoals de inkomsten- of vennootschapsbelasting wordt deze waarde gehanteerd. Ga je in bezwaar tegen de onroerendezaakbelasting (ozb), dan vraagt de gemeente om deze waarde. Ook de belastingdienst kan hierom vragen.
 • Waardebepaling/waardeverklaring
  Een waardeverklaring is een vereenvoudigde versie van een taxatierapport dat aangeeft wat een huis minimaal waard is. Soms is deze verklaring voldoende bij een overbruggingskrediet of bij aanvang van een nieuwe rentevaste periode. Deze verklaring wordt ook vaak afgegeven bij een scheiding, overlijden of een belangrijke financiële beslissing.
Huis Waarde Bepalen

Contact Miqa

Overweeg je om de waarde van jouw huis door MIQA te laten bepalen? Of heb je vragen met betrekking tot de woningruil? Neem dan gerust contact op of kom eens langs voor geheel vrijblijvend advies.

 

Waarde Huis Bepalen (1)