Veelgestelde vragen

Voor wie is MIQA?

U zoekt een deskundige makelaar. Iemand die transparant is en buiten de kaders denkt. U vindt communicatie en persoonlijk contact belangrijk. Maar u wilt ook meedenken en betrokken blijven gedurende het hele proces. U wilt voortdurend geïnformeerd worden over de stand van zaken. Een actieve makelaar is wat u wenst? Dan heten wij u van harte welkom.

Waarom MIQA?

MIQA werkt met een bevlogen team van deskundigen, stuk voor stuk met hun eigen expertise. Zowel voor als achter de schermen wordt actief gewerkt om het beste resultaat voor u te behalen. Deskundigheid, glasheldere communicatie en een gedegen organisatie: dat is MIQA

Een huis verkopen met restschuld?

U gaat uw huis verkopen, maar houdt een restschuld over. Wij hebben hier ervaring mee en kunnen in een vrijblijvend gesprek kijken wat voor u de mogelijkheden zijn om zo min mogelijk verlies te lijden. U bent van harte welkom op ons kantoor en bij een kopje koffie spreken we alles rustig door.

Het is wel van belang dat u voordat u gaat starten met de verkoop alles goed doorgesproken hebt met uw bank. Op de website www.huisonderwater.eu staat zeer uitgebreid beschreven welke mogelijkheden er zijn.

Wat is het verschil tussen een waardebepaling en een taxatie?

Een waardebepaling is een vereenvoudigde versie van een taxatierapport en geeft aan wat een huis minimaal waard is. Soms is deze verklaring al voldoende bij een overbruggingskrediet, of bij aanvang van een nieuwe rentevaste periode. Hiervoor hoeft dan geen taxatierapport te worden aangeleverd.

Met een waardebepaling kan ook aangegeven worden wat de overwaarde op uw huis op dit moment is, de waarde bij een scheiding, overlijden of een belangrijke financiële beslissing. Voor een hypotheek-aanvraag is altijd een taxatie nodig.

Hoe kan Facebook mij helpen bij de verkoop van een woning?

Tijden veranderen. Funda is niet meer de enige website die van belang is bij kopen en verkopen. Veel mensen vinden het soms lastig om door de bomen het bos te zien en net die specifieke woning te vinden waar zij naar op zoek zijn. Er zijn ook andere middelen om te laten zien dat uw woning het ideale huis is. Social media, zoals bijvoorbeeld Facebook, kan als een olievlek werken om uw huis te laten schitteren. Het is een extra tool om uw te koop staande huis op de voorgrond te laten treden. Want de informatie over uw huis wordt gedeeld door uw en ons netwerk, maar de mensen uit dit netwerk hebben allemaal weer hun eigen netwerk. En zo is er misschien zo maar iemand, via via, die een kijkje wil komen nemen.

Wat kan ik zelf doen bij de verkoop van een woning?

Voordat uw huis in de verkoop gaat, kunt u zelf al een heleboel voorbereiden. Een opgeruimd huis is het belangrijkste. U kunt misschien al een heleboel spullen in verhuisdozen opbergen. Alles blinkend schoon, ook de ramen, maken de eerste indruk al helemaal goed. Zeer persoonlijke spullen als familiefoto’s kunt u het beste even weghangen. Teveel spullen, daar lijkt een huis kleiner door, net als teveel, donkere of te grote meubelen. Ook de schuur, tuin, berging of garage oogt ruimer als het opgeruimd is. Repareer kleine scheurtjes, maak de voegen weer mooi wit en als er schimmel te zien is, ook meteen maar wegwerken.

Daarnaast verkopen wij samen uw woning. Wij hebben ons netwerk maar u heeft zelf ook een netwerk. Hoe meer mensen weten dat uw huis te koop staat des te meer mensen komen ook daadwerkelijk kijken. Wellicht dat de moeder van het schoolvriendje van uw zoon toevallig iemand weet die op zoek is naar een huis. Zij kent waarschijnlijk uw huis van binnen en kan dat enthousiast doorvertellen aan wellicht de nieuwe koper.

Laat iedereen weten dat uw huis te koop staat. Niet alleen de eerste weken maar ook daarna. Elke dag komen er namelijk weer nieuwe kopers op de woningmarkt. Doe ook regelmatig mee aan een Open Huis. De ideale manier voor een koper om in korte termijn een aantal huizen te bekijken. Wij faciliteren alles voor u en u laat zelf het huis zien. Vanzelfsprekend kosteloos.

Samen zorgen wij er voor dat uw woning wordt verkocht!

Huis ontruiming?

Regelmatig krijgen wij te maken met een huis dat leeggeruimd moet worden, maar dat bijvoorbeeld de erfgenamen elders wonen. Dat is vaak lastig te organiseren, zo van afstand. Het gaat met name om niet waardevolle spullen. Laat deze organisatie rustig aan ons over, hier hebben wij ervaring mee, wij nemen alles over wat er gebeuren moet. Ook hebben we de juiste adressen in ons bestand van onder andere ontruimbedrijven. Zo ontzorgen we de erfgenamen in deze toch al moeilijke periode.

Scheiden: en wat nu met het huis?

Scheiden is een emotionele gebeurtenis waar veel praktische aspecten -zoals het verkopen van een huis- aan bod komen. In de woning heeft u dierbare herinneringen gemaakt. Het is een deel van uw leven. Tegelijkertijd is een koophuis ook gewoon geld waard. En de waarde ervan zal verdeeld moeten worden als u gaat scheiden.

Als één van u beiden eigenaar is van het huis, hoeft de woning vanzelfsprekend niet te worden verdeeld en kan de eigenaar in het huis blijven wonen. Bent u in gemeenschap van goederen getrouwd, dan is het verdelen van de waarde relatief eenvoudig. U bent beiden eigenaar en schuldenaar van de woning en de hypotheekschuld. Wanneer u de woning verkoopt, wordt de hypotheek afgelost uit de opbrengst. Wat overblijft, wordt verdeeld. Meestal krijgt ieder de helft, maar een andere verdeling kan ook. Dit geldt zowel bij overwaarde als bij restschuld. Als één partner in de woning wil blijven wonen, ontstaat een schuld aan de ander. De vertrekkende partner moet worden uitgekocht. Dit kan bv. door de hypotheek te verhogen. Een hypotheekadviseur kan voor u uitzoeken of uitkopen voor één van u mogelijk is.

MIQA verkoopt dagelijks huizen en kent en begrijpt de emotionele aspecten rondom de verkoop. Wij kunnen ons voorstellen dat er tijdens het scheidingsproces veel vragen spelen en u veel aan uw hoofd heeft. Belangrijk onderdeel bij de verkoop – naast uiteraard een maximale opbrengst – is een goede en duidelijke communicatie. Naar beide partijen. Via het digitale dossier van MIQA, de groepsapp en uiteraard via persoonlijk contact blijven beide partijen continu op de hoogte van de meest actuele stand van zaken. Met ons unieke verkoopsysteem zorgen wij er uiteraard voor dat u een optimale opbrengst heeft.

Naast de (mogelijke) verkoop van uw woning zijn er veel andere zaken om te regelen. ScheidingsWijze[n] is een professionele partij die u onder meer kan helpen om alles rondom de scheiding efficiënt, zorgvuldig en betaalbaar te regelen. U kunt meer informatie lezen op www.scheidingswijze.nl/wat-moet-gebeuren-om-te-scheiden/wonen.

Privacy

In het kader van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is MIQA verantwoordelijk voor de persoonsgegevens die zij verwerkt. MIQA is een NVM-makelaar/taxateur. In een privacyverklaring wordt u uitgelegd hoe er met uw gegevens wordt omgegaan. U kunt deze verklaring downloaden op onze website via www.miqa.nl/formulieren