Laat uw huis taxeren

Een eerlijke inschatting door MIQA

En dan is het zover: u hebt een taxatierapport nodig en wilt dus uw huis taxeren. In de meeste gevallen is dat voor het aanvragen van een hypotheek, soms een tweede hypotheek. Of u wilt een grote verbouwing aangaan. Maar ook de belastingdienst kan er om vragen, als het om fiscale doeleinden gaat. Zelfs een verzekeringsmaatschappij kan een taxatierapport eisen, als u een opstalverzekering wilt afsluiten. Voor deze instanties kunt u uw huis laten taxeren door MIQA.

Simpelweg gezegd is het taxeren van een huis een deskundige schatting van de waarde van uw (aan te kopen) huis. Met deskundig bedoelen we dat niet iedereen zomaar mag taxeren. Onze NVM-makelaar is gecertificeerd bij de Stichting Vastgoed Cert en aangesloten bij de NWWI. Welk rapport u ook nodig hebt, u kunt bij ons terecht.

Wilt u zeker weten hoe het zit of twijfelt u, dan helpen wij u graag verder. Heeft u een gewoon taxatierapport nodig? Of een gevalideerde, dat wil zeggen een NWWI-rapport? Misschien volstaat alleen een waardebepaling, dan bent u goedkoper uit. Eén telefoontje naar ons kantoor en wij zoeken dit voor u uit.

Taxatierapport nodig?

Vraag direct een NWWI taxatie bij ons aan

Taxatie aanvragen

Wat betekent NWWI precies?

Het is de afkorting van het Nederlands Woning Waarde Instituut. Dit is een onafhankelijk, landelijk taxatie-instituut, dat geldt als keurmerk voor taxateurs. Zij geven u de garantie dat de taxatie objectief en betrouwbaar is getaxeerd en dat de informatie over de waarde transparant is. Wilt u uw huis laten taxeren? Het NWWI zorgt er voor dat elke taxatie volgens duidelijke richtlijnen tot stand komt. De taxateur moet aan strengere richtlijnen voldoen dan bij gewone taxaties.

Waarom eist uw hypotheekverstrekker een NWWI-rapport?

Door voortdurende controle (door het NWWI) wordt de kwaliteit gewaarborgd van zowel de taxatie als de taxateur zelf. Zo wordt u beschermd tegen een onjuiste waarde van uw huis. De meeste banken eisen inmiddels een NWWI-taxatierapport.

Taxatiewaardes huis taxeren

Onderhandse verkoopwaarde vrij van huur en gebruik

Dit is de hoogste waarde van een huis, bij een normale verkoop, dus niet een gedwongen (executie)verkoop. Deze waarde is nodig als u een huis (ver)koopt, vrij van huur en gebruik.

Executiewaarde bij eigen gebruik

Dit is de waarde bij een gedwongen verkoop van uw huis. Deze waarde heeft u nodig als u een hypotheek aanvraagt, als zekerheid voor de geldverstrekker.

Herbouwwaarde

Dit is de waarde van een helemaal nieuw te bouwen, gelijksoortige woning. Stel, u verliest uw huis bij een brand, dan heeft u deze waarde nodig. Soms eist een verzekeraar deze waarde, als u een opstalverzekering wilt afsluiten.

Waarde in het economische verkeer

Bij fiscale waarderingen zoals de inkomsten- of vennootschapsbelasting wordt deze waarde gehanteerd. Gaat u in bezwaar tegen de onroerende zaak belasting (ozb), dan vraagt de gemeente om deze waarde. Ook de belastingdienst kan hierom vragen.

Waardebepaling/Waardeverklaring

Een waardeverklaring is een vereenvoudigde versie van een taxatierapport, wanneer u een huis laat taxeren. Deze geeft aan wat een huis minimaal waard is. Soms is deze verklaring voldoende bij een overbruggingskrediet, of bij de aanvang van een nieuwe rentevaste periode: dan wil de bank een risico uitsluiten. Wilt u wel eens weten hoe groot de overwaarde op uw huis is? Dat kan ook via de waardebepaling. Tot slot wordt deze verklaring ook vaak afgegeven bij een scheiding, overlijden of een belangrijke financiële beslissing.

U heeft een taxatierapport nodig.

Wat is de volgende stap?

Wij hebben samen met u vastgesteld wat het doel is van het taxatierapport. De makelaar komt op een met u afgesproken tijdstip naar het huis om het te taxeren. Hierbij let de makelaar o.a. op de volgende factoren:

  • De staat van het onderhoud
  • De inhoud en de oppervlakte
  • De functionele indeling
  • De constructie, de gebruikte materialen en de kwaliteit
  • De mate van isolatie en energiezuinigheid
  • Verplichtingen, rechten (recht van overpad, erfpacht)
  • De ligging en omgeving
  • Het bestemmingsplan
  • De marktsituatie, courantheid

De makelaar zal u om een aantal stukken vragen: het eigendomsbewijs (akte van levering) of de koopakte, de splitsingsakte (bij een appartement of een gezamenlijke brandgang bijvoorbeeld), de kadastrale gegevens en plattegronden/tekeningen van het huis. Soms is het nodig om inzage te krijgen in milieu-vergunningen, bestemmingsplannen, grondsaneringsplannen etc.

Al deze bevindingen legt hij vervolgens vast in een taxatierapport. Hierbij wordt, naast een uniforme meetwijze, ook een uniform taxatiemodel gehanteerd: het model NVM-taxatierapport. Hiermee kunt u naar uw hypotheekverstrekker. Het is dan nog steeds geen garantie voor het aangevraagde hypotheekbedrag; de bank beslist uiteindelijk.

Contact huis taxeren

Heeft u na deze uiteenzetting nog steeds vragen over het laten taxeren van uw huis? Ook dat kunnen wij ons voorstellen, u bent niet elke dag bezig met deze materie. Wij wel, dus we kunnen u vast van dienst zijn. Neem gerust contact op, ook als u het taxatierapport door ons wil laten uitvoeren. Dat kan zo snel als u wilt.

Heeft u nog vragen?

Dat kunnen wij ons voorstellen.

Neem contact met ons op